Lees het etiket

In de supermarkt is veel te kiezen! Kiest u vandaag voor gezond of minder gezond? Wordt u verleid door de aanbiedingen?

Fabrikanten willen dat u voor gezonde producten kiest, maar willen ook hun product verkopen. Om u minder te laten verleiden tot ongezonde keuzes, is het goed om het etiket te lezen. Op de meeste etiketten staat de voedingswaarde vermeld. Hierin staat precies hoeveel calorieën en voedingsstoffen er in het product zitten.

Per 100 gram of per portie?
Vaak staat op een etiket de voedingswaarde per 100 gram. Dit is soms lastig, want een portie is meestal niet precies 100 gram. Gelukkig staat daarom tegenwoordig op steeds meer producten product de voedingwaarde per portie.

Ik Kies Bewust-logo
Gezondheidslogo’s op een product geven aan of een product een laag gehalte aan verzadigd vet, suiker en zout heeft ten opzichte van andere producten in dezelfde categorie. Binnen de categorie sauzen heeft bijvoorbeeld Calvé mayonaise het Ik Kies Bewust-logo. Dat betekent niet dat u dat u deze mayonaise bij elke maaltijd op tafel moet zetten. Het logo zegt alleen dat dit product binnen het assortiment mayonaise een goede keuze is.

Kies Bewust

Voor kinderen is er een online game, waarmee ze kunnen leren gezond boodschappen te doen. http://www.lekkerbelangrijk.nl/winkelspel/index.html.