PDS

Wat is PDS; prikkelbare darm syndroom?
Het prikkelbare darm syndroom/spastische darm is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies last hebben van PDS, omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met de klachten. Er wordt gezegd dat 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en problemen met de ontlasting (diarree of juist verstopping). Het is medisch gezien geen ernstige aandoening, maar mensen kunnen er wel veel klachten van hebben. Vaak ontstaan of verergeren klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen. Er zijn echter ook mensen die continu last hebben van klachten die veroorzaakt worden door PDS.

PDS en Voeding
Veel mensen met PDS ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en het optreden van klachten. De voedingsmiddelen waarop klachten kunnen worden vertoond zijn divers en persoonlijk. Wat bij de een klachten geeft, hoeft bij de ander geen klachten te geven. Wees voorzichtig met het schrappen van veel voedingsmiddelen uit uw eetpatroon. Er kan, bij het weglaten van voedingsmiddelen, op den duur een tekort aan bepaalde vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Een diëtiste kan samen met u uw eetpatroon bekijken en adviezen geven. Er bestaan veel alternatieve voedingsmiddelen en recepten, waardoor u toch gezond en afwisselend kunt eten.

Diëtiste Dianne heeft de Post HBO-opleiding Maag-Darm-Leverziekten gevolgd, en kan u voedingsadviezen geven bij bijvoorbeeld obstipatie, PDS, lactose-intolerantie, coeliakie, ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.